Jak s kočkou na cesty TIP#041

Chystáte se s kočkou cestovat? Pokud znáte pár triků, není se čeho bát. Budete potřebovat kočičí přepravku, do ní připravený ručník nebo jinou textilii. Vzít se vyplatí i nějaké mňaminky (zejména pro uklidnění) a kočičí krmení (pokud bude cesta trvat déle, a také proto, že její oblíbené produkty v cílové destinaci nemusí být dostupné). Nezapomeňte na vodu, kočka by měla mít možnost pít, a to zejména při delší cestě. Tím si zajistíte hladký průběh, ale pozor. Pokud s kočkou budete chtít někde zůstat, už to může být komplikovanější.

Pak už budete přece jen potřebovat více jídla, misky (na vodu i na granule či kapsičky), nejspíš dojde i na kočičí záchod. Ideálně ten, co má kočka v oblibě, ať to nemáte příliš komplikované. Hodit se může ale i nějaký menší, cestovní. K toaletě patří i kočkolit, lopatka, igelitové sáčky. 

Než vyrazíte, ujistěte se, že na cílovém místě je kočka vítaným hostem (u ubytovacích zařízení dost nutné) a také ji tam můžete nechat o samotě. S kočkou to může být problematické, protože toulání po okolí (například) hotelu asi není dobrý nápad.

TIP: Kočičí výbava pro začátečníky je dobré místo pro přehled toho co budete pro kočku určitě potřebovat

Chcete cestovat bez kočky? Pak je to vcelku jasné. Nezbývá, než ji někam udat (kamarádům či známým, je to jednodušší než u psů) nebo si zaplatit kočičí hotel. Nejde o nic komplikovaného, ani extrémně drahého. Občas je to navíc nutné, například do zahraničí si kočku vezmete jen obtížně. Ještě komplikovanější je to pak u letecké přepravy.

Ale zpět k cestování s ní – kočičí přepravku už nejspíš máte, i kdyby třeba jen na cesty k veterináři. Vhodné jsou umělohmotné přepravní boxy, snadno čistitelné, až nerozbitné a uzpůsobené k přenášení. Alternativně si můžete pořídit proutěné koše nebo měkké cestovní tašky, ale prostorná a kvalitní umělohmotná přepravka je o dost lepší. 

Vedle základních věci popsaných výše by vám neměl chybět kartáč, hřeben, oblíbená deka jči polštář. Do cestovní výbavičky patří také kočičí hračky.

I s tou nejlepší výbavou je ale samotné cestování pro kočku stresující, bude se bát. Při jízdě autem může přijít i nevolnost. Pokud máte kočku takto citlivou, je možné u veterináře získat sedativa. Při jízdě kočku zásadně nenechávejte volně v přepravním prostoru vozidla, vždy musí být bezpečně uzavřena v přepravním boxu. Ten by měl být bezpečně uchycen bezpečnostními pásy. Najdou se i další úskalí, v průběhu cesty dávejte pozor na přehřátí a pitný režim.

TIP: Pokračovat můžete do Co s kočkou když potřebujete odjet 

📈 55