Kočky a horko TIP#024

Blížící se letní období může znamenat i příchod extrémně teplých dní. Někdy až tak teplých, že pro zvířata mohou znamenat velký problém. Pro kočky a psy jsou extrémní horka vždy náročným obdobím, a tak je třeba pamatovat na řadu věcí.

Na rozdíl od lidí se kočky tolik nepotí, takže jim chybí přirozená možnost ochlazování. Přehřátou kočku poznáte podle klasického příznaku, zrychleného dýchání otevřenou tlamičkou. Je na vás, abyste pomohli.

Začít můžete ještě před příchodem léta – jarní výměna srsti za letní znamená vyšší potřebu kartáčování. Je to potřeba hlavně proto, aby kočka nespolykala příliš mnoho chlupů kvůli vlastní snaze se čistit (Co dělat když kočka zvrací?). Hodit se bude i klasická maltová pasta, tráva a dobrůtky s maltovou pastou. Skvělé jsou i Ontario Cat Hairball, granule pro prevenci bezoárů a pro jejich lepší trávení. 

20200313_101122744_iOS
#sisithecat miluje ležet na sluníčko. Jako většina koček

V horku pak platí to co u všech zvířat – dostatek vody a stín. U koček navíc ještě zajištění kvalitního spánku. Nechtějte po kočce příliš mnoho pohybu, hraní a honění si prostě nechte až na pozdní večer. 

S ochlazením pomůže stín v keřích nebo chladné dlaždice. Napomoci lze i chladivými podložkami, vlhkým hadrem nebo postříkáním podlahy. Nikdy ale kočku nenuťte, aby si někam lehala. Nechte to na ní.

Pro dostatek vody můžete dát misky s vodou na více míst. Zkuste také do kapsiček/konzerv přimíchat vodu navíc. Vodu na pití můžete ochutit nesoleným masovým vývarem. Pokud vaše kočka miluje pobyt ve vaně s tekoucí vodou (kterou nejen pije, ale také si s ní hraje), dopřejte jí ho častěji. Lze také naplnit lavor, do kterého umístíte kuličku, či míček jako hračku. Zvažte i  pořízení kočičí fontánky (Miska na vodu nebo kočičí fontána?).

Pro rychlé ochlazení použijte osvědčený trik – otření vlhkým hadrem, vhodné je i pohlazení mokrou rukou. 

V horku zkuste přizpůsobit i krmivo. Vedle již zmíněného přidávání vody je dobré sáhnout po více “mokrých” krmivech. Vyzkoušejte třeba masové vaničky Ontario nebo kapsičky Ontario s masem ve vývaru.

📈 83