Co dělat když kočka zvrací? TIP#006

Kočičí zvracení je zcela běžná věc. Vězte, že se tak zbavují chloupků, které jim zůstávají v krku a trávicích cestách poté, co si je tam v rámci usilovné hygieny umístily vlastním jazýčkem. 

Občasné zvracení v podobě vyvrženého chuchvalce chlupů je tedy nejen normální, ale přímo zdravé a prospěšné. Pokud ale máte kočičku doma bez přístupu k čerstvé trávě (mrkněte do Jaké rostliny jsou pro kočky vhodné), doporučujeme k běžnému krmivu pro dospělé či kastrované kočky zařadit i variantu krmení Ontario Cat Hairball.  Napomáhá s prevencí vzniku bezoárů i s jejich trávením.

Čas od času sami můžete v téhle věci ještě pomoci i pravidelným krmení maltózovou pastou (například viz Pasta Beaphar Duo Malt pro kočky 100g). Ta se postará, aby chlupy prošly trávicím traktem, a zabrání tak zvracení.

Problém může být zvracení z důvodu otravy, nejčastěji po pozření jedovaté rostliny (viz Jaké květiny kočku zabijí) nebo něčeho jiného jedovatého (třeba jedu z nástrahy). Takové zvracení už ale vypadá jinak, je častější, vidíte pěnu u tlamičky nebo nezvyklé chování. V takovém případě je promptní návštěva veterináře velmi důležitá. Neodkládejte ji.

TIP: Důležité čtení najdete v Mohu kočce dávat lidské jídlo? a Jaké doplňky stravy jsou pro kočky nutné a vhodné

Často jde o dietní chybu a nevhodné krmivo. Ke zvracení může dojít i při změně krmiva, ale u koček a jejich pověstné vybíravosti je tohle méně pravděpodobné, než u všežravých psů. 

Podobně jako u psů se může objevit i přejedení a tím i následné vyzvracení potravy. Dá se to většinou poznat podle toho, že jde o nerozkousané kousky. Ale pozor, může to ale znamenat i potíže s rozkousáním nevhodné velikosti granulí. 

Hodně nebezpečné může být i zvracení vyvolané pozřením nějakého předmětu. I v tomto případě je na místě vše konzultovat s veterinářem. Stejně tak jako byste neměli přehlížet zvracení vyvolané zdravotními obtížemi, či nemocí – cukrovkou, poruchou zažívacího traktu, onemocněním ledvin, srdce a řadou dalších.

Při zvracení nezapomínejte na tolik důležité doplňování tekutin. Kočky a horko nejdou moc dohromady, nezapomínejte.

📈 605