Jaké rostliny jsou pro kočky vhodné? Jaké dokonce milují? TIP#003

O květinách a rostlinách životu nebezpečných pro kočky je řeč v samostatném tipu (viz Které rostliny a květiny jsou pro kočku jedovaté a nebezpečné?). Jaké rostliny ale kočky domácí naopak milují? A jaké jim pořídit, aby si ochutnávky užily ve zdraví nejen ony, ale zároveň i samotné květiny? Zkrátka, aby byli všichni spokojeni?

Ideální je tráva s dlouhými, tvrdými a ostrými stébly. Pořídíte ji snadno na zahradě, stačí vyrýpnout drn a zasadit ho do většího květináče. 

trava-pro-kocky-trixie-miska-100g-original.jpgV obchodech pro zvířata můžete koupit kočičí trávu – zasazené obiloviny pak doma zalévejte, nechte vyrůst a lehce udržujte. Existuje v řadě podob, od nízkých “trávníků” až po vyšší trsy.

Zkuste v Super zoo například Tráva pro kočky Trixie miska 100g nebo Tráva pro kočky Trixie sáček 100g. Počítejte ale s tím, že rychle zmizí, kočka ji zkonzumuje opravdu bleskově. 

Šáchor (zimula, papyrus) je rostlina, kterou si vaše kočka zamiluje. Vyžaduje přímé sluneční světlo, hodně vody (je to bahenní rostlina), vlhký vzduch a pokojovou teplotu. Najdete ji třeba v OBI, viz Šáchor tráva pro kočky průměr květináče cca 12 cm.

TIP: Úplatky a pamlsky pro mlsné kočičky a Jaké doplňky stravy jsou pro kočky nutné a vhodné je další vhodné čtení.

Šanta kočičí (Nepeta cataria, Common Catnip, máta kočičí, dunda, kocourník, melisa, ožanka, marulka) je tak trochu zvláštní rostlina, kterou můžete mít i v sušené podobě, či dokonce v jako tablety (Pochoutka se šantou kočičí Beaphar CatNip Bits 35g) nebo ve formě spreje. Sušená varianta se přidává i do hraček (jako je třeba Hračka Magic Cat rybka plyš s catnip 10cm). A protože je vzdáleně příbuzná marihuaně, nejen kočky jsou po ní doslova jako divé. Hodí se totiž i pro lidi. Více o šantě najdete v K čemu je dobrá šanta kočičí (catnip)

Obilí je pro kočky přímo božskou manou. Nejraději budou mít ječmen, oves nebo pšenici, samozřejmě v čerstvé zelené obilní/travní podobě.. 

Domácím kočkám budou chutnat i běžně dostupné bylinky – tymián,  kozlík lékařský, šalvěj či meduňka.

Najděte si spolu tu vaši oblíbenou!

TIP: Co dělat když kočka zvrací? je vhodné pokračování ve kterém se naučíte dost podstatnou věc pro vaši kočku

📈 767