Mají kočky rády své majitele? A nechají se vůbec vlastnit? TIP#004

Letité rčení říká, že na rozdíl od kočky, pes jde za svými páníčky. Kočka se bude cítit doma všude, kde dostane něco k snědku. To má hodně do činění s extrovertní psí povahou, kdežto kočka se chová jako typický introvert. 

Podle jedné menší studie psi milují své páníčky pětkrát více než kočky. Neděste se, kočičí láska může být stejně silná, jen v trochu jiné podobě. Přijdete-li domů, nebude vás hlasitě vítat, ani skákat radostí, zato z ní radost jednoduše vycítíte. V každé kočce je totiž velký kus šelmy. A jak přeložit řeč kočičího těla? 

Kočka je především osobnost, takže projevování emocí se může zdát poněkud rezervované. Chová se jako decentní dáma a ochota nechat se hladit nebo mazlit u ní závisí hlavně na aktuálním zájmu. Hodně velkou roli hraje i to, že psi jsou podstatně více domestikovaní. Kočky jsou stále tak trochu divoké šelmičky a nechávají se ovládat instinkty. 

Některé zdroje uvádějí, že v kočičích očích jsme jen poněkud přerostlejší kočky. Jen.. trochu méně chytré, a navíc neschopné správně komunikovat. To vysvětluje, když se k nám chovají jako k parťákům – lísají se, otírají o nohy, zvedají ocas na pozdrav. Stejně tak se do vás kdykoliv ochotně zakousnou. Což stejně jako v kamarádském vztahu znamená, že náklonnosti a mazlení už bylo dost.  

A jak poznáte, že vám kočka stoprocentně věří? Vedle zdviženého ocasu existuje ještě jeden klasický příznak naprostého odevzdání. Stejně jako u psů, nastavené bříško u vašich nohou to řekne za ni. 

Časté otírání kočky o vaše nohy, ramena, či obličej projevem lásky překvapivě ani tolik není. Kočka si vás jednoduše značkuje. Ne nadarmo se říká, že lidé nevlastní kočky, ale kočky vlastní své páníčky. A otírání o nohy? Zapomeňte na lásku, nejčastěji to bývá jasný signál pro “dej mi něco dobrého”. Ostatně viz Proč se kočka pořád o něco otírá 

TIP: Úplatky a pamlsky pro mlsné kočičky

📈 102