Proč se kočka pořád o něco otírá TIP#031

Otírání se o předměty doma i venku je jedna ze zásadních vlastností každé kočky. Včetně toho, že se otírají i o naše nohy. Důvod to má velmi jednoduchý. Značkují si prostor, říkají “tady je to moje” a to v okamžiku, kdy jde o páníčky, platí dvojnásob. 

Pokud se kočka otírá o nás, je to také často způsob vyvolání pozornost. Možná chce dostat ňaminky, je čas na její každodenní kapsičku, chybí jí granulky. Anebo zkrátka jen chce vyvolat naši pozornost a nechat se podrbat, pohladit či nosit. 

V období říje je otírání signálem toho, že je kočka připravená k páření. Jedna z teorií říká i to, že otíráním kočka ukazuje, že vás má ráda. 

20200503_094122890_iOS.jpg

Po čase zjistíte, že místa otírání se v zásadě nemění. Například  #sisithecat se dopoledne chodí otírat o jeden z displejů a bere to jako součást ranního rituálu. Ten pokračuje stojem před monitory, vystrčením zadečku a čekáním na podrbání. Pak si hezky pomalu lehne, žádný spěch, začne příst a chce ještě chvíli hladit a drbat. Je ale nutné včas přestat aby mohla spokojeně usnout a klidně hodinu spát mezi displeji a klávesnici. 

TIP: Proč kočky šlapou polštáře a peřiny?

[wpvideo 5UGys8hG]

Důležité je, že kočky mají na tváři (ale i jinde) speciální pachové žlázy. Právě otíráním se z nich přenáší jejich charakteristická kočičí vůně, nezaměnitelný otisk. My lidé ho necítíme, ale ostatní kočky ano. Kočka si tím značí své teritorium. Zkrátka svůj domov.

PS: Mají kočky rády své majitele? A nechají se vůbec vlastnit?

📈 419