K čemu je dobrá šanta kočičí (catnip) #021

O šantě kočičí už byla řeč v Jaké rostliny jsou pro kočky vhodné? Jaké dokonce milují?. Patří mezi velmi zvláštní rostliny, které kočky milují. Můžete ji mít jak v živé rostlinné podobě, tak v podobě sušené, tabletové , či sprejové. Velmi často se objevuje i jako součást hraček nebo pamlsků

S trochou nadsázky můžeme šantu označit jako kočičí marihuanu. Na kočky má totiž dost zásadní vliv – jakmile šantu (známou i jako catnip, tedy lákadlo) ucítí, dostaví se neodolatelná chuť pokrýt se šantou od hlavy až k pacce. Pokud bylinkou voní nějaká hračka, neboli kořist, kočka se jí okamžitě zmocní.

Proto je šanta nejen běžnou součástí kočičích hraček, ale často také škrabadel – tam ji můžete využít pro rychlejší adaptaci. 

TIP: Pro velkou kočku se hodí velká hračka. Zkuste Hračka Magic Cat myš plyšová Gigant s catnip 21cm. Další hračky najdete na Super zoo přes hledání “catnip”.

Šantu si můžete pěstovat doma. Je to zhruba 60 cm velká trvalka, existuje v původní bílé odrůdě nebo také modré, či fialové odrůdě zahradní. Pokud tedy máte zahradu, je to pro ni vítané zpestření, stejně jako pro vaši kočku. Ale pozor, stává se, že za touto bylinkou se začnou stahovat kočky a kocouři ze širokého okolí. Zejména v noci se v ní budou válet a značkovat si své nové hrací teritorium, takže se příliš nevyspíte.

Pokud ještě šantu nemáte, stojí za vyzkoušení. Můžete začít sprejem nebo sušenou a postříkat, či potřít nějakou hračku. Sami uvidíte, jak vaše kočka reaguje. Některé to poblázní, další se zklidní. Tedy alespoň na deset až dvacet minut, než vůně vyprchá. A pokud byste se snad báli předávkování, nemusíte. Droga to není a kočky samy přestanou. 

https://www.instagram.com/p/B-K5b-WnLBm/

TIP: Na Instagramu se můžete podívat na @catsoncatipco. Množství koček na catnipu 🙂

Na závěr překvapivý fakt. Šantu můžete využít i pro sebe. Funguje totiž jako všelék. Je to nejen účinný repelent na komáry a další létající nebo lezoucí hmyz, ale také sedativum, či léčivo. Šantový čaj má antistresové účinky, pomáhá na bolest hlavy, zažívací potíže, proti horečce a jeho uklidňující účinky mohou pomoci i pro lepší spánek.

PS: Co kočky a kozlík lékařský? 

📈 163