Miska na vodu nebo kočičí fontána? #019

Pitný režim je pro kočky nesmírně důležitý. Stejně jako lidé potřebují hodně pít, aby předešly problémům s ledvinami / močovým měchýřem. Má to ale několik háčků. Nejenže jsou při pití poněkud vybíravé, ale také na rozdíl od nás musí vodu nabírat jazýčkem, ne vtažením. To jim pití poněkud komplikuje, stejně jako fakt, že kočka je jako klasická šelma ke stojaté vodě nedůvěřivá.  

Pokud se ve vašem okolí (a jejím teritoriu) vyskytuje tekoucí voda, venkovní kočky mají výhodu. Najdou si ji a budou pít tam. Těm domácím ale možná můžete trochu pomoci. Jak na to?

Stačí hned vedle misky na jídlo umístit další klasickou misku s vodou nebo si pořídit některou z kočičích fontán s vodou tekoucí. Právě tu totiž kočky milují (budou pravidelně žadonit, abyste jim pustili vodu v umyvadle nebo ve vaně). 

TIP. Co s kočkou když potřebujete odjet 

A jak to funguje? Kočičí fontána je vlastně miska doplněná malým čerpadlem (bude tedy muset být napájena z klasické zásuvky), které vyvolává cirkulaci vody. Kočka tak dostane to, co má nejraději, tedy pohybující se vodu. Oproti klasické misce je fontána často důvodem lepšího pitného režimu, a proto je pořízení této pitné zábavy dost dobrý nápad.

U fontány, stejně jako u klasické misky, nezapomeňte vodu často měnit (ideální je denně, vždy při nové kapsičce) a poctivě čistit – ve fontáně sice pohyb vody pomůže, ale nezabrání usazování nečistoty a povlaku na stěnách. Lepší fontány mají navíc i filtr, který byste také měli po určité době nahradit za nový. 

Fontány existují v různé podobě. Některé z nich nabízejí tekoucí vodu po svažité ploše, mohou být i s malým vodotryskem. Voda v pohybu u fontán pomůže i v tom, že zůstává okysličená déle, než ve stojaté misce. 

TIP: Kočky a horko je důležité čtení. V řešení může pomocí právě třeba i fontánka.

📈 146