Co s kočkou když potřebujete odjet TIP#051

Jedete na dovolenou a máte doma kočku či kočky? Je to dost podobné jako se psem, musíte najít někoho (nebo něco), komu kočku po dobu dovolené svěříte. Anebo alespoň ochotného pomocníka, který bude moci jednou za den, maximálně dva, u vás doma kočku zaopatřit – vyměnit vodu, dát žrádlo, vyčistit kočičí toaletu. 

Další variantou je to, že kočku vezmete s sebou (viz  Jak s kočkou na cesty). Snadno realizovatelné, pokud jedete na chatu či chalupu, i když u čistě domácích koček to může být komplikovanější. Přece jen je třeba řešit, jak je udržet uvnitř a uchránit tak venkovního nebezpečí. Víte, že někdy je možné kočky brát i do kempů a na další místa? Raději si tam ale předem ověřte, jestli je to možné. 

Několik dní kočka bez problémů doma vydrží. Ale pouze za předpokladu, že najdete cestu, jak jí zajistit potravu a vodu. K tomu se dají využít různé dávkovače nebo fontánky, co udrží vodu v pohybu (mrkněte do Miska na vodu nebo kočičí fontána?). Granule nasypané ve věži vydrží bez problémů celý víkend. Pokud nemáte krmící věž, stačí několik misek.  Toaleta to bez úklidu zvládne dva, maximálně tři dny (déle už ale opravdu ne). Zní to možná trochu nevděčně, ale kočce vaše nepřítomnost vadit nebude. 

Další možná cesta je svěřit kočku známým, co ji pohlídají. Bývá to snazší než u (větších) psů, ale je třeba mít na paměti, že kočka bude trochu ve stresu. Pomoci můžete tím, že jí vezmete její hračky, pelíšky, škrabadlo a samozřejmostí je zařídit i stejné žrádlo a stelivo. Pozor na to, aby vaši hlídající přátele věděli, jak na kočku a co je může čekat. Tady ale opravdu pozor, kočky stěhování nesnášejí

Nejlepší pro kočku je, když ji budete moci nechat doma a zajistíte hlídání tam. Opět vám mohou pomoci známí a kamarádi, případně se můžete obrátit na kočičí hlídací agentury. Vámi vybraný “hlídač” by se měl stavit alespoň denně – vyměnit vodu, doplnit jídlo a granule, vyčistit toaletu. Pokud je kočka mazlivá, nevynechat ani pozornost směrem k ní, pokud si chce hrát, tak si to společně užít. Týká se to jak koček čistě domácích, tak těch co jsou venkovní. 

Právě odmítavý vztah koček ke stěhování je i důvodem k tomu, že méně často najdete kočičí hotely – těch psích je záplava, kočičích hodně málo. Jsou ale tou zřejmě poslední variantou, jak řešit dovolenou bez kočky či koček, co máte. Není to úplně levná záležitost, připravte se na ceny od zhruba 2 00 do 400 Kč za každý den pobytu. 

📈 479