Toalety pro kočky. Jak na ně? Co do nich, jak měnit, jaký typ, kam dát, typy kočkolitu #022

Pro domácí kočky existuje jedna zcela zásadní pomůcka v podobě toalety pro kočky (kočičí záchod). Její nejčastější formou je “krabice” s víkem (kudy kočka může vejít dovnitř a vyjít ven), naplněná kočkolitem/stelivem (speciální hmota pohlcující pachy, vysušující a hrudkující kočičí močení). Celý vynález zajistí, že vám kočka nebude dělat doma loužičky nebo leckdy ještě horší nadílku.

Toalety pro kočky jsou založené na tom, že kočky jsou extrémně čistotné a snadno se naučí v nich konat potřebu. Na vás už potom bude pouze pravidelný (a častý) úklid nadílky z toalety, při kterém se neobejdete bez pomoci lopatky. Po určité době (zpravidla tak měsíc a kousek) je také třeba kočkolit nahradit novým (a ještě předtím toaletu důkladně vyčistit horkou vodou). Ale o tom ještě bude řeč dále.

Z vlastních zkušenosti doporučím kryté toalety, které lépe brání zápachu. Ten se objeví vždy po vykonání potřeby a kočkolit také začne být postupně nelibě cítit.

Otevřené toalety se mohou hodit, pokud kočky máte venku, například do zahradního domku.

Existují dokonce splachovací/samočistící toalety. Než si ale nějakou z nich pořídíte, podstatných je ještě pár dalších věcí. 

Třeba to, zda mají zvýšený okraj. Zásadní maličkost rozhodující o tom, jak velký nepořádek vám kočka při opouštění toalety udělá (počítejte s tím, že pokaždé vynese ven kočkolit). Výška je důležitá také kvůli protékání (pro #sisithecat jsme první toaletu koupili poměrně nízkou a její zvyk chodit močit do zadní části a tam značkovat ve větší výšce způsobil několik loužiček měsíčně). Naopak vysoký okraj může dělat problém starším, či nemocným kočkám.

Také je třeba myslet na správnou velikost – kočka musí mít v toaletě dostatek prostoru. Jak na vykonání samotné potřeby, tak na určení místa, kde tu potřebu udělat a následně zahrabat. Větší toaleta se bude hodit i pro poněkud záhadný rituál “hrabání do dvířek”. Pokud vám kočka z toalety vyroste, určitě jí pořiďte větší. A to ostatně i v případě, že už je  toaleta poněkud “použitá”.

TIP: Zdravé vyměšování je dáno i zdravou stravou. Masové kozergy Ontario vaší kočce budou nejen chutnat, ale obsahují i potřebné živiny a vitamíny pro její bříško.

Jakou toaletu tedy vybrat?

toaleta-cat-it-design-seda-original.jpgKrytá toaleta je vhodná volba do domácnosti. Omezí zápach i vyhazování steliva ven, jen je třeba kočku naučit, jak fungují dvířka. Jsou odnímací, takže učení většinou můžete začít bez nich, aby kočka pochopila, že “toto je toaleta”. U krytých pamatujte i na častější čištění, zápach se drží uvnitř. Kočka také nemusí hned do toalety jít a provokativně vám svůj názor sdělí pomočením.  A ještě něco. Pokud máte více koček, jedna druhé může bránit ve vstupu. Zejména u kryté toalety tak dbejte na dostatečnou velikost. 

(pro #sisithecat jsme pořídili CAT IT Design šedá, k vidění na prvním obrázku vpravo).

toaleta-isis-okraj-50-37-14cm-seda-original.jpg

Nekrytá toaleta by také měla mít vyšší okraje (zabráníte vyhazování steliva). Je také vhodné počítat s tím, že zápach bude podstatně častější. Stejně jako u ostatních typů je velmi důležité toaletu poctivě kompletně čistit při výměně steliva. Příklad viz Toaleta Isis+okraj 50*37*14cm šedá.

Máte-li doma málo místa, využijte rohové toalety (například Toaleta MAGIC CAT Jumbo s krytem rohová žlutá 59 cm).

Automatické toalety jsou nákladnější možností a jde o mechanismus, který “splachuje” či “čistí” stelivo. Mají pár nevýhod, z toho jednu zásadní. Nebudete mít přehled o tom, jak vaše kočka vyměšuje nebo jestli nemá zdravotní potíže – ať už jde o zácpu, problémy s močením (jiná barva moči než obvykle i jiný zápach), průjem, krev ve stolici či v moči. Vedle toho hrozí i častější závady, které mohou kočku odradit od používání. Jak taková toaleta vypadá, se podívejte na CatIt Design Sifting.

TIP: Chodit s kočkou na prohlídky k zvěrolékaři?

Velmi originální možností je naučit kočku chodit na lidský záchod. Ano, i to je možné. Dokonce k tomu existují různé nástavce, které ji naučí si později vyskočit na záchod a vykonat potřebu tam. 

Kam toaletu umístit?

Co se umístění týče, je dobré vybrat takové, kde vám zápach po vykonání potřeby nebude vadit a okolí se bude snadno uklízet (hodit se mohou úklidové pomůcky) – ideálně na kamenné podlaze. Na koberci, či dřevě je příliš velké riziko znečištění. Nezapomínejte důkladně podlahu v okolí vytírat, vytroušené stelivo vysávat nebo zametat.

Kryté toalety často mívají i “filtry” v horní části, určené pro výměnu vzduchu a zachycení zápachu.

Praktické není ani umístění uvnitř nábytku – je tam nedostatečné větrání a brzy dojde k poškození nábytku zbytky steliva ale i moči. 

Před vstup do toalety si zcela určitě pořiďte nějakou gumovou předložku (Podložka před toaletu Trixie 45*37cm černá).  Většina toho co kočka vycházející ven vynese na tlapkách zůstane v podložce. 

Kočkolit (stelivo)

Kočkolitů (steliv) existuje velké množství a při změně nebývá problém (třeba proto, že ten váš zrovna není k dostání). Stát se to ale může, kočky umí být vybíravé. Pokud je tedy ta vaše zvyklá na jeden určitý, neměňte zbytečně.  Dobré je kupovat po dvou, jeden tak budete mít v zásobě, než pořídíte další. 

Kočkolity mají různé míry pohlcování pachu, vysušování i hrudkování. Některé obsahují i vůně. Existují i ty snadno kompostovatelné (zkuste například Kočkolit Magic Litter Bentonite Ultra White 10l), pokud chcete myslet na přírodu za vaši kočku). Případně i takové, které je možné splachovat do toalety.

Čistit toaletu byste měli ideálně každý den. Nejenže tím prodloužíte životnost steliva, ale také kočce usnadníte vykonávání potřeby. Čištění je snadné – budete potřebovat lopatku s dírami (poslouží jako sítko), s jejíž pomoci ze steliva vyberete všechny exkrementy a hrudky vzniklé z moči. Po čerstvé návštěvě s úklidem počkejte – vše bude příliš vlhké a .. intenzivní.

Vyměnit stelivo budete také muset pravidelně a navíc podle toho, jak často kočka chodí dělat potřebu. Záleží i na provedení steliva, takže pečlivě prostudujte návod. Před naplněním nový stelivem celou spodní část toalety vždy důkladně vyčistěte horkou prudce tekoucí vodou, zbytek toalety jednou za čas také, mezitím ho otírejte zevnitř i zvenčí. 

PS: Na obrázku v záhlaví je Frisco Flip Top Hooded Cat Litter Box, Gray, Large, 22-in. To abyste případně věděli co hledat v zahraničí 🙂 

📈 1 245