Ochranná síť pro kočky na okna TIP#023

Jedna z věcí, kterou jsme museli domů nově pořídit poté, co se u nás  zabydlela #sisithecat, je ochranná síť do oken. Máme klasická vyklápěcí okna, byt ve druhém patře a bez možnosti okna plně otevřít, takže léto bývá nepříjemné. Otevírat “na větračku” se sice dá, ale i tady bylo nutné pořídit boční ochranné mřížkyNaše zlatíčko totiž mělo během kočičího věku tendenci se pokoušet přes boční mezery dostat ven.

Ochrannou síť do oken pořizujete proto, aby se kočka nedostala z bytu a neutekla vám (u oken v nižší výšce). Oceníte ji i ve chvíli, kdy se na parapetu objeví ptáček nebo brouk. Síť kočce zabrání ve skoku, a tím pádem předejde možnému zranění nebo jisté smrti ve vyšších patrech. Nemůžete se spoléhat na to, že “má přece pud sebezáchovy”. 

Vedle sítí do oken existují také větší sítě na balkon. S těmi můžete kompletně vyplnit balkony či terasy, a kočce umožnit bezpečný pobyt.  Při pořizování si dejte pozor na odolnost materiálu proti kousání i kočičím drápkům. Kromě toho po sítích kočky i rády šplhají – což znamená, že síť musí vyplňovat celý prostor

800-rgbstock-cat-net-oT7iMUe.jpg

Při pořizování do oken je velmi pravděpodobné, že budete muset zvolit některou z firem (například www.site-pro-kocky.cz, www.siteprokocky.cz či aleza.cz), která je dodává na míru. Jejich člověk vám přijde změřit okna a po dvou až třech týdnech přiveze hotové sítě. Jde o pevný rám vyplněný pevnou síťovinou. Ty vám uchytí do oken – vy si pečlivě zkontrolujte, že sítě opravdu pevně drží – zatlačte na ně ve více místech. Nesmí z okna vyletět, ale nesmí se ani příliš pohybovat/prohýbat.

TIP: Celé to tak trochu souvisí s tématem Jak dlouho s námi kočka bude?

Čas od času ochranné sítě z oken vyjměte (nezapomeňte si při instalaci nechat ukázat, jak na to a zda to jde, některé jsou namontované trvale) a osprchujte je. Jsou velkým nosičem prachu. 

PS: A dobrá rada nakonec. Bydlíte-li v pronájmu, nezapomeňte se majitele zeptat, zda s montáží sítě i mřížek souhlasí.

PPS: Boční (a horní či dolní) mřížky najdete v Ochranné mřížky do vyklápěcích oken (boční a vrchní) 

📈 422