Jak přestěhovat kočku na nové místo TIP#089

Stěhujete se? S kočkou to může být poněkud komplikované. Kočky jsou velmi introvertní, nereagují dobře na změny, a tudíž je na to při stěhování třeba myslet. 

Nejprve pro kočku v novém domově vše připravte. Pak teprve přivezte ji. Pokud je domácí, zajistěte, aby vám nemohla utéct. Pořiďte sítě do oken i do ochranné mřížky. Naučte se přicházet domů tak, abyste mohli kočce zabránit v proklouznutí ven. Prostředí zkontrolujte i na další místa pro kočky nebezpečná. To jsou třeba úzké mezery, něco, kam se kočka bude chtít schovat, ale může ji to ohrozit. 

Často se ale doporučuje vše kočičí nejprve umístit do jedné nové místnosti a několik dní nechat kočku v jedné uzavřené místnosti (kde si můžete i pomoci Feliway v zásuvce pro snížení stresu). S kočkou buďte, mluvte na ní. Teprve po nějaké době ji můžete bez obav pustit do zbytku nového obydlí. 

TIP: Jak s kočkami, když se v létě přemístíte na chatu

Vyberte správné místo pro kočičí záchod, misky s krmením a odhadněte nová oblíbená místa, kde vaše kočka ráda chodí odpočívat. Ideálně tak, aby to bylo co nejvíce podobné původnímu umístění. 

Máte-li extrémně úzkostlivou kočku, možná bude vhodné ji na dobu stěhování umístit do útulku (nebo k někomu, koho zná) a do nového prostředí ji přivést až poté, co se zbytek rodiny zabydlel. 

Venkovní kočku první dva týdny určitě nepouštějte ven. Až ta chvíle nastane, tak pamatujte na to, že je pro ní prostředí zcela cizí a může mít i problém, pokud narazí na cizí kočky. Postupné vypouštění tak zcela určitě neuškodí, stejně jako vodítko na první procházky. Prvních pár vypouštění ji nenuťte. Prostě otevřete dveře a nechte to na ní. Dveře navíc nezavírejte, při pocitu nebezpečí musí mít možnost se rychle vrátit zpět. 

Pozor na to, pokud se stěhujete jenom kousek a kočka by se mohla vrátit do starého domu. Informujte nové obyvatele, že pokud kočka dorazí, mají vám dát vědět a nesmí ji krmit, ani jí věnovat pozornost.

TIP: Co v zimě s venkovními kočkami? 

📈 564