Ochranné mřížky do vyklápěcích oken (boční a vrchní) TIP#028

Když před několika lety do našeho domova přišla #sisithecat, velmi rychle jsme zjistili, že budeme muset řešit možnost otevírání oken.  #sisithecat je kočka čistě domácí, ven nemůže a jedna strana našeho bydlení je navíc ve výši prvního patra. Ať už je nechat “na větračku” nebo komplet (máme okna, která jdou vyklopit na šikmo i klasicky otevřít), věc si žádala rychlou akci. 

Vedle sítí do oken  je u vyklápěcích oken poměrně velký problém v tom, že z boku mají postupně se rozšiřující mezeru. Naopak z vrchní části je otvor ještě větší. #sisithecat si naštěstí hned na začátku své existence u nás v praxi vyzkoušela, jak se chytit packou právě do oné rozšiřující se mezery a snad i díky této špatné vzpomínce ji to od dalších pokusů odradilo.

Problém je ovšem daný. Kočky ochotně lezou do jakékoliv mezery a díry a nejen to, leckterý akrobat by jim záviděl. Bohužel, ve spojitosti s oknem a ptáčky za ním je to zásadní nebezpečí. Nejen proto, že kočka překoná okno otevřené “na větračku”, ale může snadno zapadnout do oné zužující se boční mezery. 

_vyrp11_24117710_PLA_Trixie_Kippfenster_Schutzgitter_7.jpg

Problém má naštěstí poměrně snadné řešení – stačí koupit ochranné mřížky do vyklápěcí části (a pro jistotu i podobnou mřížku na zakrytí horního otvoru). Na okna se  boční mřížky lehce přichytí pomocí suchých zipů (většinou jsou v dodávce, ale mimořádně dobře držící má 3M, bude-li potřebovat další). 

_vyr_24123581_kippfensterschutzgitter_03_2011_6.jpg

Dobrá zpráva, není to ani drahé. Jedna Ochranná mříž do boku okna od Trixie stojí okolo 200 Kč (kratší podoba, musíte si okno změřit a pokrýt dostatek boční strany). Existují i mřížky do výklopných oken v podobě Ochranná mříž pod nebo nad okno, které připevníte na spodní či  horní část okna (obě varianty můžete vidět na fotkách výše).

Pořizování mřížek není nutné na všechny okna – my jsme jen doma pořídili jenom na ta, která se otevírají. V každé místnosti tedy alespoň jedno, aby bylo možné bez problémů větrat. Potřeba bude i stejný počet ochranných sítí, na ty určitě nezapomeňte. A boční krytí? To není nutné na obě strany okna, jedna část bývá zdí chráněna dostatečně.

📈 161