Co u kočky sledovat – ouška, oči, kýchání, stolice TIP#090

Chcete mít zdravou kočku a rádi byste, aby s vámi žila co nejdéle? Pak věnujte pozornost některým příznakům zdravotních potíží. Může vám to pomoci, ať už řešením vlastními silami nebo kdy se zavčas vydat na návštěvu k veterináři.

Pokud kočka kýchá (pšíká), nemusí to nic znamenat. Problém nastává, pokud to dělá dlouho a opakovaně. Pár kýchnutí může být dáno tím, že ji něco podráždilo nebo má v nose nanesená smítka. Dlouhodobé kýchání může znamenat onemocnění. Kočka samozřejmě může i “nastydnout”.

Očíčka by samozřejmě měla být čistá. Pokud nejsou, může to být zánět, který je třeba řešit. Ale třeba i šedý/zelený zákal. 

Všímejte si i vnitřku oušek, tam se záněty a jiné neplechy mohou objevit taky. A bude potřeba je vyčistit.

Při čištění kočičí toalety si můžete hlídat, zda vaše kočka dostatečné močí (je to velmi důležité pro ledviny, se kterými kočky ve vyšším věku mívají problémy), případně jakou má stolici. Příznaky průjmů znamenají také potřebu řešení. Tak můžete objevit i tasemnice. 

Kočky čas od času zvrací a opět to nemusí znamenat nic alarmujícího. Většinou se tak zbavují chuchvalců chlupů nebo špatně rozkousaných granulí. Dlouhodobější zvracení je ale problém. Řeč je o tom již v Co dělat když kočka zvrací? 

V létě a horku pozor na přehřátí, mrkněte do Kočky a horko pro další informace. 

Máte-li venkovní kočku, tak určitě prohlédněte srst na přítomnost blech, klíšťat (a jiných parazitů). Můžete to udělat při pravidelném kartáčování.

Prohlížet byste měli také zuby. Ať už na projevující se kazy, tak na zlomené či chybějící zuby. A nezapomeňte zkontrolovat i dásně.

📈 210