Dá se kočka naučit na jméno? TIP#079

Jak je to s kočkami a schopností porozumět tomu, co říkáme a také o tom, zda se dokáží naučit povely a “vlastní” jméno, už řeč byla. Pokud už jste si Rozumí kočka lidské řeči? a Proč na kočky voláme čiči…  prostudovali, mám pro vás ještě další postřehy. 

#sisithecat je příklad kočky, která ani po mnoha letech na tak obyčejnou věc, jako je čiči, nereaguje. Ostatně, nereaguje ani na vlastní jméno, tedy Sisi. Byť je to zároveň kočka, u které nikdy nevíte, jestli to nedělá schválně (jedna ze zásadních kočičích vlastností). 

#sisithecat. V záhlaví ostatně také. Na novém pelíšku od Nestlé

Naučit kočku slyšet na jméno je věcí trpělivosti a snahy. Jako s každým zvířetem, je dobré učení jména propojit s odměnou. Tedy zejména dáváním pamlsků v okamžiku, kdy oslovení zabere a kočka alespoň nějak reaguje. Mluvíme o tom lepší případě, kdy na zavolání jménem přiběhne.

Klasické čiči je mimochodem pro kočky vhodné tím, že obsahuje “č”. Stejně tak dobře uděláte, pokud zvolíte nějaké jméno obsahující “š”. 

Zlé jazyky tvrdí, že kočky prostě nikdy na jméno stejně slyšet nebudou. A můžete je tak volat jak chcete. Z tohoto úhlu pohledu už si #sisithecat vysloužila jmen celou řadu – potvoro, šmejde, kočko, šíšo, kočičáku, kozo …

📈 64