Jak nemít díry v záclonách od veselých šplhajících koček? #TIP078

Špatná zpráva. Počet děr v záclonách a závěsech je přímo úměrný tomu, nakolik je vaše kočka šplhavá či není. Pokud ale je, nezoufejte. V čase se tahle záliba mění a se stoupajícím věkem z ní možná zkrátka vyroste. 

#sisithecat a záclony o kterých je řeč

Mimochodem, jedno bezpečné řešení existuje. Místo klasických záclon si pořiďte šňůrkové záclony. Pro naše lidské potřeby fungují stále dobře, ale kočka po nich není schopná vyšplhat.

Můžete zkusit i odpuzovací postřik pro kočky a záclony občas postříkat. Fungovat to bude klasicky s ohledem na typ kočku. Některým to bude jedno, na jiné to zabere.

Částečně pomůže mít kratší záclony, ale stejně, šikovná kočka si ráda vyskočí. 

TIP: Kočky. Škrábání. Nábytek, škrabadla, odnaučení a tak 

Jedno z dalších možných řešení je nabídnout kočkám dostatek jiného šplhacího a pohybového povyražení. Zkuste jim tedy doma postavit nějakou tu “kočičí dráhu”. 

Nepodceňujte ani to, že kočky se mohou i něco naučit – vědět co nechcete, a co je špatně. Je to poněkud těžší než u psa, ale uspět můžete. Pokud kočku najdete na zácloně, zkuste ji přemístit na škrabadlo nebo na “její místo”. Chcete-li agresivnější cestu, tak můžete použít stříkátko na květiny. Kdykoliv pak kočka začne šplhat, postříkejte je přímo v akci na zácloně.  

Odradit kočku od skákání na záclony může i něco, čím ji vyděsíte v okamžiku výskoku – ideálně něco, co chřestí a vydává zvuk. Můžete tedy na garnýže umístit krabičku s obsahem, která zareaguje na šplhání kočky spadnutím a tím kočku odradí. 

TIP: Jak ochránit před kočkou vánoční stromek

Nezapomeňte ale, že šplhání je pro kočky přirozená přírodní činnost. V přírodě šplhají po stromech, zdech a vůbec všem, kde to jde. Šplháním se navíc zachraňují před nebezpečím.

📈 221