Jak poznat, že je vaše kočka spokojená TIP#077

Jeden z nejsnazších způsobů, jak poznat spokojenou kočku je ten, že vrní. Jak už jsme psali v Proč kočky vrní (předou)?, vrnění je nejčastěji příznakem spokojenost a pohody. Byť může samozřejmě znamenat i leccos jiného.

Spokojenou kočku ale poznáte i podle toho, že pobíhá a skotačí bez nějakého zjevného důvodu. Kočky to dělají v okamžiku, kdy je jím dobře nebo mají z něčeho radost. 

Dalším dobrým ukazatelem je kočka otírající se o vaše nohy či dokonce o váš obličej. Ano, značkuje si vás, ale zároveň je to projev spokojenosti.

Spokojená kočka je i taková, které se chce nechat mazlit a drbat. Bříško k vám natočí v tom největším momentě spokojenost. Je to okamžik, kterého byste si měli vážit ze všeho nejvíc.  

K projevům spokojenosti patří i válení sudů či metání kotrmelců. Zejména kotrmelce se dají brát jako jasný příznak radosti. 

Co dál? Spokojená kočka si s vámi bude povídat. Po čase poznáte, jaké zvuky kdy vydává či kdy se dožaduje pamlsků a vůbec pozornosti. Kdy “pípá”, protože někde na stropě či stěně je nějaký hmyz. A někdy bude prostě jen tak “držkovat”. 

Jedním z jasných projevů spokojenosti (a stavu kočky vůbec) je ocásek. Ten prudce se pohybující naznačuje nervozitu a rozrušení. Hrdě zvednutý, nahoře lehce do “otazníku” (s lehce srolovanou špičkou, kterou může uvolněně pohybovat) je naopak jasná blaženost. Ale také sebejistota. 

Abych nezapomněl, spokojená kočka bude i ta, která vám usne na klíně (nebo mezi klávesnicí a displeji jako to dělá #sisithecat).

📈 147