Catnip pro lákání koček a postřik pro odpuzování. Základní kočičí výbava TIP#068

Pokud máte kočky doma, tak by vám v základní výbavě neměly chybět dvě velmi užitečné pomůcky. Často se vyskytují ve formě praktického spreje, ale mohou mít i jinou formu. Na Kočičích tipech nejsou úplnou novinkou, ale vyplatí se mrknout na ně znovu a trochu jinak.

Šanta kočíčí neboli catnip je přírodní prostředek, a zároveň rostlina, kterou kočky milují. Je to lákadlo, kočičí afrodiziakum. Hodit se bude kdykoliv chcete kočku nalákat na nějakou hračku. Stačí postříkat a kočka se o ni bude okamžitě více zajímat (většina koček, jsou samozřejmě individuality, které jsou na podobná lákadla více odolné). Podobně jako catnip funguje kozlík lékařský.

Odpuzovací/odrazovací postřik má přesně opačný účinek. Kočkám nevoní a můžete ho používat všude tam, kde je třeba něco chránit. Nábytek, květiny, květináče (hlavně hlínu v nich). Dobře fungují i v případě, že vám kočka značkuje na stále stejném nevhodném místě. Stačí ho postříkat. Počítejte ale s tím, že to budete muset dělat opakované. Catnip totiž vydrží odpuzovat jen po určitou dobu. 

Mimochodem, existují i odpuzovače elektronické, ale o těch si povíme až v některém z dalších tipů. Mohou být efektivnější, než snaha o postřik zahrady anti kočičím sprejem.

Nastudujte si i návod, co se týče doby účinnosti. To abyste věděli, jak často znovu aplikovat. Při prvních postřicích se totiž doporučuje zvolit kratší intervaly, zhruba po třech dnech. Později můžete obnovovat co dva či tři týdny. Při postřiku exteriéru pak častěji, díky tomu v něm budou lépe fungovat atmosférické vlivy.

Může se stát, že u odpuzovacích sprejů budete muset otestovat hned několik provedení. Některým kočkám totiž určitý sprej bude vadit více, některým méně. 

TIP: Tápete v tom, co si pořídit, pokud se chystáte koupit kočku? Mrkněte do Kočičí výbava pro začátečníky.

📈 59