Jaké mají kočky čich? TIP#067

Kočka má dokonale vyvinutý čich. To je fakt číslo jedna. Stejně zásadní je ale i to, že čich používá k rozhodování o tom, co bude nebo nebude jíst. Pokud jí dáte kapsičku, co “nevoní” správně, jednoduše se jí ani nedotkne. Stejné je to u ňaminek bez zápachu. Často je vůbec “neuvidí”, bude je prostě brát jako nejedlý předmět. 

Kočičí čich je tak dokonalý, že velmi dobře odhalí každou lest. Například když se jim někdo snaží do jídla propašovat nějaký ten prášek či lék. 

Co se týče chutí, kočky rozpoznávají slané, hořké a kyselé. Sladké poznat neumí (psali jsme o tom již v Pozná kočka sladké?). K těm nepopulárním se řadí spíše kyselé nebo hořké věci – snadno to poznáte u pár dní staré šunky, ta je cítit mírně kysele či hořce. My to nerozeznáme, kočka bezpečně. Čichem poznají spolehlivě také potravu hnijící či zemřelou – na pachy vyvolané sloučeninami dusíku jsou totiž velmi citlivé. 

Ale zpět k jejich čichu. Ten je méně vyvinutý než u psů, a proto ho kočky méně používají k lovu. Hodí se jim ale naopak k identifikaci, zejména když jde o vůni jiných koček – z toho také pramení značkování otíráním se o věci. 

Čichově milovat kočka bude šantu kočičí. Naopak nelibě ponese citrusové plody. Citronová šťáva se tak dokonale hodí k odrazování od olizování či okusování předmětů (včetně květin). 

TIP: Které rostliny a květiny jsou pro kočku jedovaté a nebezpečné? Velký pozor, kočky mohou i zemřít 

📈 337