Co dělat, když najdu opuštěnou kočku nebo kotě? TIP#062

Potkali jste někde ve městě či v přírodě opuštěnou kočku či kotě? Lákalo vás dát jí nový domov? Ale pozor.  Jde skutečně o opuštěné zvíře? Může být venkovní a mít majitele, zkrátka si jen prostě vyrazilo ven a plánuje se vrátit domů. Pokud byste takové zvíře popadli a chtěli ho zachraňovat, není to dobrý nápad. Může vás to vyjít po všech směrech draho.

Posoudit to může být občas složité, ale opuštěnou kočku či kotě bezpečně prozradí její stav. Zanedbané, špinavé, hubené či dokonce zraněné zvíře pomoc potřebuje zcela určitě. 

Pokud k vám kočka na zavolání přijde, je to snadné – můžete ji vzít s sebou. Ideálně do přepravky, ale hodí se i ručník, plus nějaké oblečení na zabalení (pozor na přehřátí). Pokud se lidí bojí, bude to komplikovanější. Určitě se bude hodit něco, čím ji nalákat (kapsička, aromatické ňaminky, maso) a ještě lépe přímo odchytová klec nebo alespoň přepravka. Odchytové klece a relevantní zkušenosti mívají v kočičích útulcích či na veterinách. 

Nalezená kočka nebo kotě patří nejdřív na veterinu. Ač to možná bude těžké, rozhodně si ji neberte domů, kde máte další domácí mazlíčky – nalezenec musí být nejprve zdravý, očkovaný a odčervený. A vězte, že veterina nalezence neošetřuje zadarmo. 

Pokud se rozhodnete si kočku nechat a dosud žádnou nemáte, nezapomeňte pořídit dostatek kočičích potřeb, žrádla, kočičího záchodu a dalších věcí (pomůže Kočičí výbava pro začátečníky). V případě, že kočka není třeba na toaletu navyklá, čeká vás učení a nejspíš i dost starostí. 

Pokud si kočku nechat nemůžete, zkuste ji předat některému z kočičích útulků nebo jí najít nové páníčky na přímo. Ale pozor, kočičí útulek nemůže přijmout neočkované kočky, takže tento proces čeká na vás.  Stejně tak jako otázka, kdo útulku uhradí náklady – i to můžete být vy.

Ještě vás čeká další věc. V místě, kde jste kočku našli, zkuste poskytnout informaci o nalezení, včetně kontaktu na vás. Kočka možná přece jen někomu patří. Na veterině je navíc dobré ověřit si, zda kočka nemá tetování nebo čip. Celé je to navíc komplikované tím, že nalezence si nemůžete jen tak nechat. O nálezu byste měli dát vědět útulkům v okolí, nahlásit jej úřadu či policii. 

A co na to říká právo? Podle Občanského zákoníku kočka není věc a po dobu dvou měsíců od zatoulání stále náleží původnímu majiteli. Pokud se vám do té doby ozve, tak mu kočku či kotě musíte vrátit. Náklady s tím spojené by vám ale měly být z jeho strany proplaceny. 

TIP: Na kolik měsíčně vyjde mít doma kočku?

Nechcete-li tedy řešit právní a finanční dilema, zbývá ještě jedna možnost. Nalezence oznamte městské policii. Ti se o něj už postarají. 

PS: Nemáte ještě jistotu, že si kočku necháte? Určitě ji nekastrujte. Majitel by s tím nemusel souhlasit a jde o nevratnou záležitost.

📈 312