Mohu s domácí kočkou chodit ven? Jak na to? TIP#083

Chodit s kočkou ven je něco zcela jiného, než pouštění domácí kočky ven samotné. Pokud vaše domácí kočka chodí sama ven, tak už se z ní stala kočka venkovní. A má to řadu velmi různorodých rizik.

Brát čistě domácí kočku ven samozřejmě můžete. Ovšem za předpokladu venkovního očkování, aby někde něco nechytla, a zároveň byla vybavená postrojem (jen obojek nestačí) a vodítkem

TIP: Pouštění koček ven se řeší například i v Jak s kočkami, když se v létě přemístíte na chatu

Není na tom nic zvláštního. Je to stejné, jako když chodit venčit pejska a nechcete ho pouštět volně. Kočka bude na vodítku chodit poměrně ochotně, byť nejspíš nebude tak aktivní jako pes (zato vás nebude na vodítku vláčet).

Pokud chcete s kočkou chodit na procházky, začněte s tím v dostatečně útlém věku. Čím starší kočka bude, tím hůře si na pohyb na vodítku zvykne. Žádné povely ji ale nenaučíte. To je další věc, se kterou musíte počítat. A pokud byste ji z vodítka pustili (nebo vám utekla), tak se vcelku snadno může stát, že už ji nikdy neuvidíte.

TIP: Zabránit domácí kočce dostat se ven je docela komplikovaná záležitost. Hodí se přečíst si například i Ochranná síť pro kočky na okna. Právě okna se totiž mohou stát jedním z míst, kde může dojít k nechtěném útěku. 

První procházka s kočkou (či spíše kotětem) budou určitě krátké. Bude se bát, nebude mít ani chuť někam jít. Po čase ale začne chtít více a více objevovat svět, “co je o kousek dál”. Nezapomeňte, že v případě nebezpečí je lepší kočku vzít do ruky, případně mít s sebou ručník, který ji schová a zabrání tak i tomu, aby vás poškrábala. 

V nebezpečné situaci má kočka snahu utéct. A to nejlépe se vyšplhat na nejbližší strom. 

Kočku domácí neberte ven ve špatném počasí (zima, déšť). A už vůbec nepočítejte s tím, že procházka bude venčící. Potřebu bude stále vykonávat doma v kočičím záchodě. 

Jedna důležitá věc – čím více budete s kočkou chodit ven, tím více to bude chtít ona sama. Takže pozor,  bude tedy také více vymýšlet, jak vám utéci z bytu.

📈 844