Je lepší jedna kočka nebo dvě? TIP#074

Chcete rychlou odpověď? Pak zcela určitě (alespoň) dvě. Kočky jsou společenská zvířata a ve dvou se to prostě lépe táhne. Zabaví se, poškádlí se, více se unaví a jejich zábavu tudíž nemusíte řešit vy. Naopak jedna kočka doma bude nejen vyžadovat více pozornost, ale také si o ni  říkat.

Nudící se kočka je navíc problém. Může ničit nábytek, v horším případě močit mimo toaletu a vůbec vymýšlet širokou škálu jiných nepravostí. Dvě kočky jsou zkrátka dobré řešení. 

Stejně tak ale znamenají také některé další zádrhele. Bude to dražší, sežerou toho nějak tak dvojnásob, bude třeba více steliva, zvýší se náklady za veterináře (Na kolik měsíčně vyjde mít doma kočku?). V neposlední řadě toho dokáží toho dokáží také dvakrát více zničit. Zejména v okamžiku, kdy je to posedne a proženou se bytem jako tajfun. 

Pokud si druhou kočku pořídíte o hodně později než první, může nastat problém. Ani naučit je spolu žít nemusí vyjít a navzájem se budou dlouhodobě nesnášet. Abyste tomu předešli, raději si na samém počátku pořiďte koťátka hned dvě. Budou vyrůstat spolu a vyhnete se potížím. Problémem může být i pořízení kotěte ke starší kočce. Zapomeňte na její mateřské pudy, spíše se projeví ztráta klidu, který dosud měla. A to se jí líbit nebude.

Pokud je to možné, snažte se vybrat dvě povahově podobné kočky. Pořídit ke klidné rozvážné dámě hyperaktivního ztřeštěnce zavání průšvihem. 

Pamatujte i na to, že dvě kočky by měly mít vlastní oddělené misky (na vodu i krmení), a ideálně také záchody. Stejně tak dostatečný výběr míst pro ukrytí a škrabadel. Neočekávejte, že se budou chtít o jednu věc podělit, nemusí to fungovat. 

PS: Pořídíte-li si kočku a kocoura, nezapomeňte na kastraci/sterilizaci. Pokud tedy nechcete řešit koťátka.

📈 651