Prostě kočku nebo nějaké čistokrevné plemeno? #073

Chcete si pořídit kočku a nevíte, zda si pořídit nějaké čistokrevné plemeno nebo prostě libovolnou “obyčejnou” kočku (nebo také křížence, chcete-li to nazvat jinak). Jak se rozhodnout?

Čistokrevné kočky jsou méně časté, tvoří jen zlomek kočičí populace. Jejich “rodokmen” vám prozradí, jaké měly rodiče a prarodiče. V porovnání s obyčejnou kočkou to zcela určitě bude nákladnější záležitost, a tak se touto cestou vydejte jen tehdy, pokud to myslíte opravdu vážně. Zvíře s rodokmenem rozhodně vyžaduje péči hodnou jeho původu. Dobře rozmýšlejte také v případě, když chcete navštěvovat výstavy nebo se chystáte kočky chovat za účelem rozšíření jejich řad, tedy pro koťata.

Čistokrevné kočky známého původu mívají nižší riziko zdravotních problémů. Bývají povahově i vlastnostmi srozumitelnější, jejich temperament i chování zkrátka více odpovídá plemenu. Můžete si tak vybrat “to správné” plemeno podle požadavků. Prostě pokud chcete mainskou mývalí, bengálskou či ragdoll, je dobré jít čistokrevnou cestou. 

Připravte si ovšem více peněz nejen na pořízení, ale také na všechny další roky s kočkou. A dobře také zvažte, zda takové kočičí princezně či princovi dokážete poskytnout odpovídající pozornost a péči. Zcela určitě si je nepořizujte “jen tak pro zábavu”, kočka se stane členem rodiny na dlouhá desetiletí. 

Informujte se. Před pořízením si zajděte na kočičí výstavu, navštivte chovatele, popovídejte si o tom, jaké vlastnosti dané plemeno má, jak je nutné o něj pečovat, co má za zásadní požadavky.  

Kříženec či obyčejná kočka je také skvělá volba. #sisithecat je mourovatá kočka, podle veterináře nejspíš křížená s bengálskou. Je svéhlavá, umí být divoká, stejně tak jako mazlivá. Je nesmírně komunikativní, zejména v okamžiku, kdy jde loudit dobroty.  A v řadě věci je bezproblémová – nedělá nepořádek, věci ničí jen minimálně, umí neuvěřitelně balancovat mezi předměty a shazuje je pouze velmi cíleně. 

#sisithecat je “kočka z ulice”. Dcera před lety na ulici uviděla “daruji koťata”, a tak si jedno přinesla. Do svého vlastního bydlení, v dětství jí totiž nějak tak klasicky nechtěli kočku dovolit a tak to bylo klasické impulzivní rozhodnutí. Jednoho dne ale dala #sisithecat pohlídat k nám a ona u nás nakonec zůstala. Žena ji bezmezně miluje, takový ten klasický vztah od “kočku jen přes moji mrtvolu” až po velkou lásku.

Pořídit si něco obyčejného či kříženého (to mimochodem mohou být dvě rozdílné věci) přináší možná rizika. Ať už se zdravotními problémy (i hodně pozdními) nebo nejasnými povahovými vlastnostmi. Občas není v okamžiku pořízení jisté ani to, jak je na tom kotě s očkováním nebo zdravím obecně. Může se také stát, že narazíte na koťata z množíren. 

Je to ale zcela určitě podstatně levnější nápad. A pokud si pořizujete první kočku v životě, možná je ten nápad dost dobrý. Vše potřebné se naučíte “na něčem”, co není šlechtického původu. 

Kočka z útulku je mimochodem další možná varianta. Můžete si vybrat jak ty čistokrevné, tak ty obyčejné a různě křížené. Od koťátek až po dospělé kočky. Ale o tom až někdy jindy.

📈 35