Stříhají se kočkám drápky? TIP#038

Chcete své kočce opravdu pomoci? Drápky jí nestříhejte nebo to jednou za čas svěřte někomu kdo to umí profesionálně a správně. Komu? Stačí vzít kočku na veterinu a přenechat její packy zkušeným lidem. Sami totiž můžete způsobit více škody než užitku.

Neberte to na lehkou váhu. Pokud stříhat neumíte, snadno můžete doslova tnout do živého. Což povede ke krvácení a s ním spojenému riziku infekce. To je zrovna u koček poměrně velké, mají ve zvyku navštěvovat místa jinak zcela nenavštěvovaná. Co hůř, opakovaným špatným zastřihnutím může dojít až k poškození nervu.  

V případě, že ji ostříháte příliš, hrozí nebezpečí ztráty chuti k používání kočičího záchodu a po bytě se objeví loužičky. Kočce navíc bude dělat potíže chůze a s tím přijdou i bolesti zad. 

TIP: Toalety pro kočky. Jak na ně? Co do nich, jak měnit, jaký typ, kam dát, typy kočkolitu

Vše je ale individuální. #sisithecat už máme čtyři roky a a drápky jsme ještě nestříhali (a ani stříhat nenechali). Je to sice občas doprovázené nějakým tím bolestivým škrábnutím či zatnutím drápků i drápáním některých věcí, ale dostatek škrabadel znamená, že se obvykle “brousí” tam. Zatím se jí to docela daří, protože žádný z projevu přerostlých drápků jsme nezpozorovali. 

Jak poznáte přerostlé drápky? Pokud kočka “zadrhává” drápky o povrch, na pevném povrchu je slyšet klapání a častěji vás (omylem) poškrábe, pak je ten správný čas na akci. Pozor, nezaměňovat se situací, kdy si s kočkou hrajete, tam vytahuje drápky zcela běžně, stejně jako když se lekne.

TIP: Chodit s kočkou na prohlídky k zvěrolékaři? 

U koček venkovních (což #sisithecat není) stříhání/zastřihávání drápku není třeba řešit vůbec, venku mají příležitostí k broušení dostatek. Nutno dodat, že drápky jsou zásadní lovecký nástroj, takže stříhat je venkovním kočkám by opravdu nebyl dobrý nápad. Když už, tak jenom velmi jemně zkracovat.

Co tedy s tím stříháním?

Je dobré kočku na stříhání naučit, ideálně už od kotěcího věku. Stříhat zásadně v době, kdy je v klidu a pohodě, chce se mazlit, tulit. Máte-li dostatek zkušenosti a znalostí, můžete se do toho pustit sami. Jak už ale zaznělo výše, bezpečnější je jednou za čas navštívit veterináře.

Půjdete-li do toho sami, nezapomeňte si pořídit speciální nůžky v chovatelských potřebách. Rozhodně to nezkoušejte manikurními nůžkami, ani kleštičkami. 

Pak už se jen nadechněte, vemte kočičí tlapku a jemným tlakem vytlačte drápek z pochvy tak, aby byl dobře vidět. Zkracovat (odstraňovat) budete jen poslední část drápku a velmi opatrně, aby nůžky nezasáhly nehtové lůžko (červený proužek uvnitř). Kočku uklidňujte, hlaďte (ano, bude se hodit mít alespoň tři ruce) a chvalte.

Je dost dobře možné, že se vám nepodaří ostříhat všechny drápky v jednom zátahu. Nevadí, vyčkejte a později pokračujte. 

Zadní drápky budete stříhat méně často, jsou kratší a tupější než ty na tlapkách předních. Kočky si navíc drápky i samy okusují. 

Mějte na paměti, že kočky mají na předních tlapkách pět prstů a tím i pět drápků. Ten pátý je výše. Na zadních jsou prsty a drápky jenom čtyři. 

A jak často se stříhání věnovat? Každá kočka je originál, ale odborníci doporučují každé tři až čtyři týdny.

📈 226