Čím kočky mohou ohrozit naše zdraví TIP#099

Víme, že kočky lidskému zdraví prospívají. Pomáhají od stresu a smutku, učí vyrovnanosti, o vrnění se říká, že pomáhá od bolesti. Jsou ale i takové kočičí věci, které mohou způsobovat u lidí problémy.

Nejběžnější jsou alergie – řeč už o tom byla v Kočky a lidské alergie  – a je to stejné jako s dalšími domácími zvířaty. 

I jedna z nepříjemných nemocí je spojená s kočkami. Toxoplazmóza, potenciálně až smrtelná nemoc, je nebezpečná pro těhotné ženy. Na člověka se ale nepřenáší z kočky prostým kontaktem – člověk musí zpravidla pozřít nedostatečně tepelně upravené maso, které obsahuje vývojové stádium parazita – nejčastěji vepřové, jehněčí nebo zvěřinu. 

Další možnost přenosu je po kontaktu s kočičí stolicí. Tomu se dá předejít tak, že budete klasicky dodržovat hygienické návyky a po čištění kočičího záchoda si půjdete umýt ruce. Právě v kočičí stolici se totiž toxoplazmový parazit v podobě vajíček objevuje. Samotná kočka se pak zpravidla nakazí pozřením masa nakaženého ptáka či myši. Vaše čistě domácí kočka tak prakticky k toxoplazmóze nemá jak přijít.

Na toxoplazmóze je zajímavé, že se v počtu nakažení uvádí až třetina světové populace a lidé o tom stejně neví. Jsou totiž bezpříznakoví a jen občas se to projeví jako chřipka. 

Do stejné kategorie (způsobené prvoky) patří ještě kryptosporidióza a giardióza. Těmi může onemocnět jak kočka, tak člověk, ale nejde o přenos. 

Máte-li koček hodně, můžete se setkat s kožní mykózou, infekcí plísněmi rodů Microsoporum a Trychophyton. Samotná kočka takto postižená má většinou místa bez chlupů, u lidí jde o svědivě pupínky, které vedou k červeným skvrnám. 

Existuje i bartonelóza, nemoc z kočičího škrábnutí. Kočka, coby nositelka baktérie Bartonella henselae vás nakazí škrábnutím či kousnutím a opět jde o projevy podobné chřipce. Nebezpečné pouze pro osoby nemocné, se sníženou imunitou. Zásadní roli zde navíc hrají blechy, takže opět platí – parazity je nutné ŘEŠIT. 

Problematická může být i salmonelóza, kterou ale můžete chytit vcelku “lépe” jinde, než od kočky. Průjmové horečnaté onemocnění zpravidla samo odezní. Pomáhá nekrmit kočky syrovým masem. Salmonelózu totiž můžeme přímo dostat přímo z nedostatečně tepelně upraveného masa. 

Kočky, ty venkovní, také mohou zavléct domů parazity. Zejména blechy a klíšťata. Nic, s čím by se nedalo snadno vypořádat. Kočky je tedy pochopitelně důležité nejen odblešovat, ale také odčervovat. 

Blechy z koček člověk chytí jen krátkodobě, potrápí vás svěděním a zarudnutím kůže, ale neprojdou vývojovým cyklem. Riziko je spíše v řadě infekci, které blechy přenášejí – včetně výše zmíněné bartonelózy. 

Podobně je to se škrkavkami a ankylostomy, tedy střevními parazity. Ty se mohou také přenést na lidi, a tak je třeba zvýšené pozornost zejména u dětí – neměly by si hrát v písku či hlíně kontaminované kočičím trusem. Ohrožena jsou i venkovní pískovišě, kočky tam mohou chodit vykonávat svoji potřebu. 

Poslední podstatná věc, co stojí za zmínku, je vzteklina – virová infekce přenášející se pokousáním. Této (smrtelné) nemoci se lze bránit tím, že kočku máte proti vzteklině očkovanou. 

Pokud jste snad při přečtení výše uvedeného výčtu začali mít obavy, buďte v klidu. Svět je plný koček a jejich páníčků a výskyt výše uvedených věcí je minimální. To už spíš kočka chytí rýmu či chřipku od vás (opačně to mimochodem nejde). 

📈 624