Jak s kočkou na Nový rok a Silvestr TIP#098

Blížící se konec roku je vždy dobrý důvod si zopakovat, jak zvířátka reagují na silvestrovské oslavy a novoroční ohňostroje. Ale vlastně nejen na ně. Špatně se mohou cítit i z toho, že večer je najednou všechno jinak a místo obvyklé rutiny ponocujete přes půlnoc, boucháte šampaňské a oslavujete. 

Jedna věc je ale společná pro psy i kočky. Většina z nich se bojí petard, ohňostrojů a světlic, i zvuků a světel s tím spojených. Nebude s nimi rozumná řeč, neposlechnou a mohou snadno přijít k úhoně. Úlek z rány může znamenat úskok či úprk. Proto se rozhodně nedoporučuje brát v době oslav psy ven (a to ani na vodítku). 

U koček je to podobné. Ty domácí nechte, ať si v klidu někam zalezou. A pokud moc nemají kam, umožněte jim to. Ideální místo je někde pod postelí, do bezpečí nějaké té krabice a výjimečně jim můžete povolit vstup do jinak zapovězené skříně. Umožněte jim dobře se nakrmit a pak jim dejte pár ňaminek. Nijak se ale nesnažte je utěšovat. Pokud budou moci být někde v bezpečí, bez problémů vším projdou. 

U venkovních koček je to obdobné, měly by mít možnost se někam bezpečně schovat. Berete-li je tedy domů, umožněte jim to. Až se objeví doma, uzavřete kočičí dvířka, abyste v době největšího rachotu zabránili útěku. Je rozhodně lepší mít na poslední den roku kočku doma, než o ni přijít. 

TIP: Je rozdíl mezi „Nový rok“ a „nový rok“?

U obzvláště plašivých a úzkostlivých koček můžete zkusit veterináře a nějaké uklidňující přípravky, ale nebývá to nutné. Vsaďte raději na temné bezpečné místo, kam se mohou schovat. Až venkovní práskání ustane, ony se samy objeví. 

Doma pomůže zavřít okna, zatáhnout závěsy. Kočku můžete před vypuknutím oslav uklidnit společným hraním. Pamatujte na to, že ačkoliv se kočka tváří jako když jste v zásadě jenom zdroj jídla, není tomu tak. Takže pokud jste jí blíž, i ona bude klidnější.

Některé kočky mohou mít poněkud panickou reakci v podobě zběsilého pobíhání a skákání po bytě. Zkuste ji uklidnit, nekřičte na ni, nabídněte ji její nejoblíbenější ňaminky. 

Tradičně platí, že každá kočka je individualita. V posledním dnu roku to platí dvojnásob. 

PS: První den roku omrkněte okolí domu. Mohou se tam totiž vyskytovat předměty, které kočku ohrožují, jako nevybuchlé rachejtle, petardy či střepy.

📈 122