Jak často kočku odčervovat TIP#026

Odčervování koček (ale i psů) je nutnost – chráníte tím nejen jejich zdraví, ale také to své. Vnitřní paraziti totiž mohou napadnout i člověka, nejvíce pak ohrožují malé děti. 

Co vše vaše zvíře ohrožuje? Nejčastější jsou tasemnice (přenosná na člověka, kočka ji může získat od myší nebo od blech), měchovec (do střev pronikají přes kůži), svalovec (hlavně u psů, pro člověka velmi nebezpečná trichinelóza) či škrkavka (toxokaróza snadno přenosná na lidi). 

1200-sisithecat-20200414_134527049_iOS.jpg
#sisithecat jak jinak. Výjimečně ochotně pózuje

V kočičím věku je odčervování velmi časté, ale bude se vás týkat pouze v případě koťátek. Začíná se ve dvou týdnech věku, poté s odstupem dvou týdnů až do tří měsíců. 

TIP: Domácí kočky krmené (například) krmivem Ontario mají podstatně nižší riziko napadení parazitem. Ty venkovní ho mohou chytit od nejen od myší, blech nebo dalších kočičích společnic, ale také od z dobré víry podaného syrového masa. 

Od tří měsíců do jednoho roku se pak odčervuje prakticky každé 3 měsíce. Totéž platí u dospělých zvířat pohybující se venku. U domácích koček je to jednou za šest měsíců

Odčervení probíhá s pomocí přípravků v podobě past nebo tablet – kupují se v lékárnách nebo je můžete získat u zvěrolékařů

U koček pohybujících se venku nezapomínejte na vnější parazity a tomu odpovídající antiparazitika – zejména proti blechám, klíšťatům a všenkám. Podívejte se na antiparazitika pro kočky na Super zoo. 

TIP: Důležité čtení najdete v Antiparazitika pro kočky? Co s klíšťaty, blechami a dalšími komplikacemi a Čím kočky prospívají našemu zdraví

📈 232