Proč se vlastně říká, že černá kočka přes cestu znamená smůlu TIP#056

Jste pověrčiví? Pak možná věříte, že černá kočka přes cestu přináší smůlu. Možná ale znáte i některou z více selektivních variant. Třeba to, že když je to zprava-doleva či od vás = špatné zprávy až smrt. Opačně či směrem k vám = dobré zprávy. 

Možná jste z Anglie, takže naopak víte, že černá kočka přináší štěstí, a proto je tam mají velmi často v domech.  V Česku štěstí nosí naopak kočky trojbarevné, zejména pokud jsou narozené v květnu. 

Proč se tohle o černých kočkách říká, je otázka. Jasné vysvětlení pro to není. Jeden z kořenů může být v tom, že černé kočky jsou symbolem čarodějnic, potažmo černé magie. K tomu kočky, těžko říci proč, přišly někde ve středověku. Tehdy mohly i za přírodní katastrofy či neúrodu. Říká se, že k tomu přispěl Karel I Stuart. Ten totiž poté, co mu zemřela jeho milovaná kočka začal říkat, že tím zemřelo veškeré jeho štěstí. Ať už je pravda jakákoliv, časem se to proměnilo v pověru o černé kočce přebíhající přes cestu.

Paradoxem může být, že právě pověru o černé kočce zná snad každý. Dokonce je mnohem více zakořeněná než ta o pátku třináctého. Obě jsou přitom stejně absurdní.

📈 221