Jak na to, když si domu přinesete starší kočku z útulku TIP#091

Při pořízení kočky (ale nakonec i kotěte) z útulku dbejte na rady sepsané v Jak poznat důvěryhodný útulek, odkud si chci vzít kočku. 

Pořízení starší (dospělé) kočky znamená, že budete pořizovat kočku s již osvojenými návyky. Budete to mít jednodušší v tom, že umí chodit na kočičí záchod, ale také složitější, protože další věci bude chtít dělat tak, jak byla zvyklá. 

Pokud ji ještě nemáte, doma si pořiďte potřebnou výbavu – kočičí toaletu, stelivo, lopatku na čištění, misku na měkké jídlo, misku na vodu, misku či věž na granule. Budete potřebovat i škrabadla, aby kočka neškrábala běžné věci a nějaká ta  kočičí odpočívadla, pelíšky a vůbec místa, kde se kočka bude cítit dobře. Nezapomeňte na hračky, kartáč a hřeben a pro venkovní kočku i obojek s adresou. 

Zkontrolujte, zda doma nemáte květiny pro kočky nebezpečné a pořiďte kočičí trávu nebo něco ze “zelených” věcí, co kočky tak rády

Ohlídejte si nebezpečná místa, do oken dejte sítě a ochranné mřížky. Na samotnou cestu z útulku budete potřebovat přepravku (rozhodně nepodceňujte), ve které kočce předem připravte nějaký ručník či látku. Pokud je cesta delší, je dobré mít i vodu. 

Po příjezdu domů kočku nevytahujte z přepravky, ale nechte u ní otevřená dvířka, aby kočka sama mohla ven. Můžete ji postavit poblíž přichystaných granulí (ideálně prozatím stejných, jako byly v útulku). Pomoci můžete i pořízením Feliway do zásuvky. Stelivo je mimochodem také ideální pořídit stejné, jako měli v útulku. Zvykání se tím hodně usnadní. 

Misky na jídlo a vodu umisťujte určitě spíš v kuchyni a raději ne poblíž kočičího záchodu. 

Ideální cesta je nechat kočku první den až dva v jedné uzavřené menší místnosti. Až později ji pusťte do dalších částí bytu. Zjistíte, že bude možná třeba i více než jeden kočičí záchod. 

TIP: V útulku se nezapomeňte dobře informovat o tom, jak to bylo s kastrací, očkováním a antiparazitiky. Zjistíte tak, kdy bude nutné něco z toho aplikovat znovu.  A prostudujte Jak poznat důvěryhodný útulek, odkud si chci vzít kočku 

Kočku pořízenou z útulku je rozhodně vhodné nechat prohlédnout veterinářem. Je to i příležitost, jak si na veterině založit kartu a začít s pravidelnými návštěvami.

📈 125