Rozumí kočka lidské řeči? TIP#059

Přesvědčení, že pes rozumí lidské řeči, je u majitelů psů celkem běžné. U kočičích lidí už tolik ne, ale i tam je to jeden z úsměvných, leč oblíbených mýtů.

U psů je to posíleno faktem, že pes se snáze učí povely a naučí se rozpoznávat konkrétní slova. Kočky jsou ale v tomto ohledu typicky tvrdohlavé. Učit se nic moc nechtějí, takže jediné, co od nich (stejně jako od psů) můžete očekávat, je rozpoznání vašeho hlasu.  V něm také snadno dokáží poznat emoce. A to jak v hlase, tak prý i ve výrazu obličeje či těla. 

Ač se #sisitecat (na obrázku vpravo) naučila spoustu věcí (zejména takových, co vedou k získání ňaminek), patří mezi ty kočky, co ani po pěti letech nereagují na vlastní jméno. A to dokonce ani na klasické čiči. Byť u koček je vždy otázka, zda ten ostentativní nezájem není jen schválností.

TIP: Dá se kočka vychovat? Bude vám kočka aportovat? 

Nic z toho ale neberte za bernou minci. Pokud máte ve zvyku na vaši kočku i kocoura mluvit, klidně v tom pokračujte. A klidně jim svěřte nějaká ta tajemství. Na rozdíl od lidí je totiž nemají komu vykecat.

📈 48