Co dělat když kočka nějaké jídlo prostě nežere? TIP#053

S tímhle zkrátka musíte počítat. Kočky jsou neuvěřitelně vybíravé a ne nadarmo se říká, že kočka by raději umřela hlady, než sežrala něco nechtěného. 

#sisithecat je v tomto učebnicovým příkladem. Žere jenom jediný druh kapsiček od Nestlé, a to ty tmavé, co jsou (na rozdíl od modrých), podstatně méně k dostání. Navíc je někdy nežere vůbec, jindy se té samé kapsičce (jsou jich 4 příchuti) přes noc podívá až na dno. Podobné je to i s granulemi. Miluje jen jedny konkrétní ze ZooHITu a cokoliv jiného jednoduše ignoruje.

Vyzkoušeli jsme toho hodně, dokonce i takové ty různé “levné” (a podle odborníků nevhodné) krmení, co se po nich jiné kočky mohou utlouct. Nefungovalo to. Najít její oblíbené krmení trvalo hodně měsíců. 

20200415_162908278_iOS.jpgU koček byste navíc měli vědět, že nesnáší změny. V praxi to znamená, že když už najdete, co jim vlastně šmakuje, rozhodně to nezkoušejte jen tak měnit. Mají v oblibě i pravidelnost, takže si je na dávání kapsiček naučte (ideálně) večer. Proč? Jsou to noční zvířata a v noci chodí lovit, takže kapsička přes noc je nejlepší řešení. Stejně tak se v misce postarejte o trvale dostupné granule

TIP: Mohu kočkám dávat mléko?Pozná kočka sladké? jsou dva dost užitečný tipy

Kočky se u jídla řídí hlavně čichem. Na to přijdete snadno, když jim budete chtít například dát zelené “travní” tablety a kočka se tváří, jako když je nevidí. Stejně tak to udělá u jiný ňaminek – když k nim přičichnete, zjistíte absenci zápachu. Jídlo prostě kočce musí vonět. A to až tak, že našim lidským čichovým buňkám se to příliš líbit nebude. 

Narazit můžete i na to, že kočka zvyklá na granule vůbec nepochopí konzistenci jídla z konzervy (tedy vlhkého krmiva). Tady u některých koček pomůže ten správný mix – granule s konzervou/kapsičkou. 

Někdy může pomoci jen změna misky – zejména pokud má vysoké okraje, které kočce mohou komplikovat konzumaci. Určitě používejte kov nebo keramiku, plastové misky se nehodí a velmi snadno se stanou semeništěm bakterií. Misku před každým krmením pečlivě čistěte.  

Poslední důležitá poznámka. Pokud kočka nežere nic, důvod téměř jistě bude jinde. Poraďte se s veterinářem o jejím zdravotním stavu. Pokud ale kočka baští granule a ňaminky o 106, zatímco kapsičku či konzervu odmítá, zůstaňte v klidu. Chyba je v kočce.

Pokračovat můžete do Jaké doplňky stravy jsou pro kočky nutné a vhodné a neuškodí přečíst si Mohu kočce dávat lidské jídlo? (ano, #sisithecat miluje šunku, stejně jako syrové maso. Ani jedno není vhodné). Neméně důležité je Veganská potrava pro kočky?

📈 758