Dá se kočka vychovat? Bude vám kočka aportovat? TIP#048

Toť otázka stará skoro jako lidstvo samo. Některé kočky se dají vychovat lépe, některé méně a další prostě vůbec. Kočka není pes, chová se jinak. Domestikace u ní probíhá zcela odlišně a ochota dělat kousky za odměnu (ale i pozornost páníčka) je u koček velmi specifická. 

Většinou se říká, že kočka bude něco dělat, jenom když ona sama chce. A nutno dodat, že se to děje jen málokdy. 

Kočka se ale dokáže hodně věcí naučit. #sisithecat má například zafixováno, že kdykoliv přijdeme domů, nebo vstaneme z postele (anebo se večer do postele chystáme), přichází čas na dobrůtky. A dokáže si o ně velmi hlasitě říci. Vytrvá s tím, dokud s ní nezajdeme k velkému škrabadlu a na horní ploše se nějaké ty ňaminky neobjeví.

 

Zkoušeli jsme ji (právě přes ňaminky) naučit používat zvoneček, ale úspěch se nedostavil. Na vině může být jen nedostatek trpělivosti, takže jsme se šance na úspěch ještě nevzdali.

Naučit kočku aportovat je mimochodem také možné, většinou se ale uvádí, že toho nejsou schopné všechna plemena. Jako příklad těch učenlivějších se uvádí kočky bengálské. 

Ale zpět k výchově. 

U koček platí to co u psů. Pokud je chcete nějak vychovávat, metoda odměn je jedinou schůdnou cestou. Musíte ale počítat s tím, že kočka je tvor opravdu velmi svébytný a tak snadné jako se psem to nebude. Toho to prostě baví. U kočky při výcviku velmi rychle narazíte, její pozornost nemá dlouhého trvání. 

TIP: Proč mi kočka nosí ulovené myši či ptáčky? 

Co na kočky fungovat nebude nikdy, je metoda cukru a biče, tedy odměňování kombinované s trestáním. Na kočky nezabírá, protože postrádají respekt k autoritám a jakékoliv křičení či trestání vyřeší typicky po svém. Vrátí vám to. Ne nutně rychlou akcí v podobě seknutí nebo přímo zakousnutím se do nohy. Jde na to mnohem rafinovaněji – většinou si pěkně počká a nechá loužičku tam, kde ji rozhodně nechcete. 

Součástí výchovy kočky jsou tak hlavně dobrůtky a odměny. Pokud potřebujete odnaučovat nějakému chování, tak s tresty se daleko nedostanete. Zkuste ale malý trik. Na její nevhodné reagování jí odpovězte hlukem. Anebo v takové situaci vytáhněte sprej, který kočky odrazuje. V některém případě si pak vystačíte s prostým rozprašovačem s vodou.

Pokračovat můžete do Mají kočky rády své majitele? A nechají se vůbec vlastnit?  Hodí se k pochopení kočičí nátury.

 

📈 149