Mohu hladit kočku proti srsti? Jak hladit kočky? TIP#044

Nehlaďte kočky (ale ani psy) proti srsti. Některé kočky vám to budou tolerovat, ale není to pro ně příliš příjemné. Proč? Zejména pokud jde o kočky krátkosrsté, hlazením proti směru chloupků je vlastně vyvracíte, taháte za ně. Představte si to sami na sobě. Dlouhosrsté kočky jsou na tom trochu lépe, uchycení chloupků není až tak pevné a samotné chloupky jsou víc ohebné.

Hladit kočku je krásný, uklidňující zážitek. Velmi rychle vás navíc příjemně naladí její vrnění. Můžete jednou rukou oběma , ale hlavně hlaďte pomalu, jemně a citlivě, drbejte za oušky, bradičkou, na náprsence. 

Ne všude je to ale vhodné. Hodně koček (jako třeba #sisithecat) má i místa, kde drbané ani hlazené být nechtějí. Často to bývá bříško mezi zadníma nohama. Lepší je hladit je po hřbetě, i tam ale můžete narazit na další “nedotykovou zónu”, a to ocásek.  V některých místech se projeví i hrabivý reflex, když kočka začne prudce hrabat zadníma nohama. Pokud v daném místě nepřestanete, můžete přijít k úhoně od drápků, případně se do vás ochotně zakousnou.

TIP: Jak zastavit kočičí kousání 

Chcete-li hladit cizí kočku, vám neznámou, nechte ji nejprve očichat vaší ruku. Je to součást poznávacího rituálu koček. Jak poznat ten moment, kdy je vhodné začít s hlazením a mazlením? Je to tehdy, když se o vás sama otře. 

Jak poznáte kdy přestat? Dost snadno, kočka začne být nevrlá, přestane vypadat spokojeně, vypadá naštvaně až uraženě. Budete-li pokračovat, nejspíš se po vás nakonec  ožene. 

Zjistěte si, jaké mazlení vaše kočka má či nemá ráda, zejména jeho intenzitu. Prostě jak moc “přitlačit”. Právě větší tlak a hrubší tření, tak běžné u psů, je totiž u koček nechtěné. 

PS: S hlazením a drbáním dost souvisí i Jak často kočku kartáčovat?

📈 91