Proč kočky šlapou polštáře a peřiny? #017

Tuhle kouzelnou věc zažijete vzápětí poté, co si domů pořídíte kočičího miláčka. Tomuto zvláštnímu pohybu na místě se říká “šlapání zelí” a vyznačuje se typickými znaky. Kočka jej většinou začne provozovat na měkkém povrchu, nejčastěji na peřinách, či polštářích. Přešlapovat ale může ale začít i v okamžiku, kdy si na vás chce lehnout

V tu chvíli se o kočičí pozornost nepokoušejte, váš mazlíček je ve svém vlastním světě. Nevnímá, tváří se blaženě a celou činnost si evidentně užívá.

Jenže, proč kočky přešlapují na místě?

Hlavním důvodem jsou zvyky, a také vzpomínka na dobu kotěcí. Přesně takhle totiž koťátka masírují matčiny mlékovody, díky čemuž dojde k rozproudění mléka. Celé je to vlastně reflex, kdy hnětení vyvolává pocit něčeho dobrého. A právě na měkkém povrchu se kočce tato krásná vzpomínka dobře vybaví. Často se k ní přidá i sání, nejčastěji to „schytá“ roh peřiny, polštáře nebo deky.

Pokud kočka hněte právě vás, buďte rádi. Je to totiž projev náklonnosti a lásky. Při samotném “šlapání” je uvolněná, cítí se bezpečně a blaženě. Důvěřuje vám a vlastně vás tak trochu považuje za kočičí mámu. 

TIP: Proč se kočka pořád o něco otírá 

V angličtině tomu říkají kneading. Hnětení.

A pokud při tom všem šlapání přijdou ke slovu drápky, nezlobte se na ni. Jde o reflexivní chování, které kočka neumí ovlivnit. Berte to jako názornou ukázku těžkého života kočičí mámy. Krmení koťátek je zkrátka dřina. Buďte shovívaví a předvídavě si na klín položte deku, či ručník. Případně můžete kočce drápky ostříhat.

TIP: Kupte kočce patřičně měkký pelíšek. Může si pak šlapat doslova do vlastního. A nezapomeňte si přečíst Pelíšky pro kočky? Jak na ně a proč to občas nefunguje 

Často se stane, že kočka bude při přešlapování (další název této činnosti je “mléčný krok”) velmi hlasitě vrnět. Ano, to už znáte. Je to další projev spokojenosti, tak si spolu ty vzácné okamžiky užijte.

Existuje ale ještě další důvod, proč kočky šlapou. Může to znamenat přirozený instinkt hledání místa, kde se kočka uloží ke spánku nebo v něm přivede na svět koťata. Zkrátka vytvoření pelíšku, v přírodě zpravidla z trávy, či listí.

Může to ale být i jinak. Kočka si šlapáním značkuje terén. K tomu slouží pachové žlázy na polštářcích i zbytky moči na nich a výsledkem je jasná zpráva. Tady bydlím já, tohle mi patří.

Na závěr ještě další možné vysvětlení. Kočičí slečny totiž přešlapují chvíli před tím, než začnou mrouskat. Svému kocouřímu nápadníkovi tak dávají najevo, že čas na páření je tu.   

TIP: Kočka s vámi v posteli ano, či ne? vlastně tak trochu souvisí

📈 3 996