Vidí kočky barevně? TIP#011

Kupujete kočkám hračky podle barevnosti? Pak mějte na paměti, že kočka sice barvy vidí, ale pouze na úrovni barvoslepého člověka. Nerozlišuje například červenou a zelenou, kočičí vidění je hlavně modro-šedo-žluté. A co víc, barvy pro ni nehrají takovou roli jako pro lidi. 

Proč to tak je? Kočka sice v pár ohledech má oči podobné těm lidským, ale v rozpoznávání barev už tak vybavená není. Zato ve tmě je kočka jako doma. Dokáže totiž navíc vidět i v části spektra, které lidské oko nezvládá – zejména na konci ultrafialového spektra.

Díky tvaru eliptické zorničky tak ve tmě vidí 6x lépe než člověk. My lidé je máme kulaté a nedokážeme je tak rychle otevřít. A proč kočkám ve tmě svítí oči? Je to proto, že kočičí oko má v zadní části oka unikátní membránu, nazývanou tapeta lucidum. Ta světlo vycházející dovnitř odráží ven, a v noci jí tak neunikne ani myš. 

Kočky jsou navíc krátkozraké a věci vzdálené od šesti metrů dále vidí většinou už rozostřeně. Zkuste jí navíc například hodit červený míček do zelené trávy, velmi pravděpodobně ho téměř nezaregistruje. Zajímavé je i to, že kočky mají zorný úhel 205 stupňů, my lidé 220. 

Některé zdroje uvádějí, že kočky ve skutečnosti nevidí hnědou, červenou a oranžovou. Nejvíce se prý kamarádí s modrou a zelenou, dobře vnímají i fialovou a žlutou. Jak to ale ve skutečnosti je? Těžko říci, zjevně záleží na tom, kdo se do konkrétního výzkumu pustí.

P.S.: Rádi si vše otestujete na vlastní pěst? Příležitost najdete v podobě různobarevných míčků (můžete koupit na Super zoo v sekci Míčky).

PPS: Mrkněte do Vidí kočky dobře do dálky?

 

📈 57